Štrekna bus je v sezoni 2025 vozil v obdobju julij-september, zato storitev trenutno ni več na voljo.

Štrekna bus je v sezoni 2025 vozil v obdobju julij-september, zato storitev trenutno ni več na voljo.
Štrekna Ena najbolje urejenih kolesarskih poti!

Pohorje

Predalpsko hribovje, ki vabi z čudovito neokrnjeno naravo in širokim spektrom športnih aktivnosti v vseh letnih časih. V večinoma iglastih gozdovih se skriva več kot 90 vrst ptic in kar 700 vrst metuljev, ob urejenih poteh pa se vam odpirajo pogledi na skrivnostna pohorska jezera.

O Pohorju

Pohorje je eno izmed najbolje ohranjenih naravnih območij v Sloveniji. Je predalpsko hribovje, ki leži v severovzhodni Sloveniji in je večinoma poraslo z iglavci. Razteza se med reko Dravo na severu in Dravskim poljem na jugu, na zahodu doseže Dravograd in Slovenj Gradec in na vzhodu Maribor.

Naravne znamenitosti

Pohorje navdušuje s svojimi iglastimi gozdovi, pragozdom Šumik, slapovi in barji z jezeri, kot so Črno jezero, Lovrenška jezera in Ribniško jezero. Je dom številnih živalskih vrst, jelenov, gamsov in drugih gorskih živali ter 90 vrst ptic in več kot 700 vrst metuljev. Najvišji vrh Pohorja je 1543 m visok Črni vrh.

Kulturne znamenitosti

Pestra zgodovina, dobro ohranjena tradicionalna kulturna krajina, bogata kulturna dediščina in kulturna tradicija so povezani z oživljanjem raznolike nesnovne dediščine, ki izvira iz tradicionalnih gospodarskih dejavnosti Pohorja (lesarstvo, žagarstvo, železarstvo, steklarstvo, kovaštvo, gradnja lesenih splavov). Bogato nepremično kulturno dediščino predstavljata predvsem arhitekturna dediščina (gradovi in njihove ruševine, dvorci, vile, domačije, kovačije, žage, mlini, spominska obeležja itd.) in sakralna dediščina (številne cerkve, kapele, znamenitosti).

Pohorska kulinarika

Pohorska kulinarika temelji na receptih starih babic, dopolnjujejo pa jo okusi kakovostnega mesa in zelenjave, gozdnih dobrot in travniških zelišč. Pohorska kulinarika je krepka in izvira iz aromatičnih okusov. Tipične jedi so pohorski pisker, aromatska pohorska bunka z lokalnimi siri, preprosta pohorska omleta in pohorski žganci z lokalnim mlekom ali kavo z mlekom.

Vir: Pohorje Slovenija (www.pohorje-slovenija.si/o-pohorju)